Mesti Baca: Siapa Kamal Ashnawi Dan Bagaimana Dia Memiliki RM20Trillion !! | NescafeAis.Com


.

.

Mesti Baca: Siapa Kamal Ashnawi Dan Bagaimana Dia Memiliki RM20Trillion !!

January 27th, 2012 55 Comments .
.

Seperti yang diceritakan wartawan PHILIP GOLINGAI Terjemahan dari entry asal The Starsorry my english is so bad-aku cuba terjemahkan apa yang termampu..layan fakta mengenai  Kamal Ashnawi aka Raden Mas Prabhu Gusti Agung Ki Asmoro Wijoyo trillionaire Malaysia..atau manusia terkaya di dunia dengan aset RM20trilion..siapa Kamal Ashnawi dan bagaimana dia memiliki RM20Trilion. Baca sampai habis, aku pasti korang teruja nak tahu..

 Kamal Ashnawi

Beliau seorang warganegara Belanda yang dilahirkan di Tanjung Malim dan mendakwa beliau adalah keturunan Maharaja China dan keturunan beliau dikaitkan dengan keluarga diraja di India, Jawa dan Siam.

Bukan setiap hari kita dapat menemui trillionaire. Jadi apabila saya telah dijemput untuk mewawancara Kamal Ashnawi, orang yang tidak pernah saya kenal, saya berkata ya.

Pada pagi Sabtu, di coffee house sebuah hotel di Kuala Lumpur, saya bersama-sama dengan dua pembantu Kamal menungguKamal Ashnawi yang dikatakan trillionaire .

Dengan memakai topi besbol, baju lengan panjang dan seluar jeans, dia menghampiri meja kami. Kedua-dua pembantu tunduk, menyambut tangan kamal, meletakkan ke dahi mereka seolah-olah menujukkan taat setia mereka dan mencium tangannya.

“Kami memanggilnya Tuanku kerana dia adalah seorang sultan dari Indonesia,” kata seorang daripada pembantu sambil berbisik kepada saya.

Menurut Kamal, beliau adalah seorang warganegara Belanda yang dilahirkan di Tanjung Malim, Perak, pada 1 Januari, 1964.

“Saya keturunan Maharaja China dan di dalam sejarah, keluarga saya melarikan diri dari China ke Kedah. Saya dapati keturunan saya adalah keluarga diraja China, India, Jawa dan Siam, “dakwa lelaki yang juga dikenali sebagai Raden Mas Prabhu Gusti Agung Ki Asmoro Wijoyo.

“Saya membesar di Tanjung Malim dan keluarga saya di sini adalah sangat sederhana. Tiada siapa dalam keluarga bercerita mengenai darah diraja kami dan kekayaan kami. Tetapi nenek saya pernah memberitahu saya: “Anda seorang yang istimewa dan apabila tiba masanya, anda akan tahu.”

Ketika di Belanda pada tahun 1980-an Kamal “mengetahui siapa dirinya yang sebenar”. Seorang anggota keluarga diraja Indonesia yang dihalau keluar negara oleh Presiden Sukarno, memberitahunya beliau adalah keturunan darah diraja.

Di London pada awal tahun 1990-an, seorang peguam memberitahu Kamal tentang kekayaan keluarga dirajanya. Beliau tidak yakin, meminta peguam tersebut untuk membuktikan dakwaan-nya.

Dia dan peguam terbang dari London ke Hong Kong untuk menemui “penjaga khazanah diraja”. Dari situ, Kamal dan penjaga khazanah mengembara ke Kunming di China.

Mereka mendaki gunung selama empat jam dan menemui gua yang dijaga oleh pasangan tua tidak akan mati (immortals)

“Jika anda cuba untuk masuk tanpa restu mereka, anda akan batuk darah dan mati,” katanya.

Di dalam gua setinggi tiga meter, Kamal melihat jongkong emas yang disusun seperti pagoda, US $ 15mil (RM46JUTA) berupa jed dan AS $ 10mil (RM31JUTA) berupa berlian dan susunan dolar AS.

kamal
“Saya mengambil jongkong emas dan mengetuknya ke batu. Ia benar-benar emas. Khazanah kekayaan dinasti-dinasti yang memerintah China. Kekayaan mereka juga disimpan di gunung lain dan dalam peti besi di seluruh dunia, “katanya.

Tiga tahun lalu, apabila Kamal menonton filem National Treasure lakonan Nicholas Cage, dia ketawa.

“Khazanah dalam filem adalah kecil berbanding dengan kekayaan yang saya lihat dalam gunung,” katanya.

Seterusnya, Kamal menceritakan mengenai mesyuarat dua tahun lalu di Kuala Lumpur bersama Dr Wong Eng Po, seorang doktor diraja dari China.

Dr Wong meletakkan tangannya di atas kepala botak Kamal, maka dengan serta-merta dia tunduk di hadapan Kamal dan mengarahkan lima pengikutnya untuk melakukan perkara yang sama.

“Beliau berkata saya adalah penjelmaan semula Maharaja Nurhaci (1661-1626) China. Dia dapat merasai satu tenaga di atas kepala saya yang luarbiasa kerana maharaja, tidak seperti manusia biasa, untuk berfikir.

“Saya penjelmaan semula dua maharaja China,” tambah Kamal.

Beliau menjelaskan bahawa beberapa tahun yang lalu, keluarga diraja membuat keputusan beliau akan menjadi pentadbir tunggal kekayaan diraja yang disimpan di dalam akaun rahsia dalam kira-kira 1,000 bank di seluruh dunia.

“Ini bermakna bahawa 86.7% daripada wang dunia kepunyaan saya,” katanya.

Sambil mengeluarkan beberapa folder, Kamal berkata: “Anda bertuah, saya membawa beberapa dokumen.”

Beliau mengeluarkan kertas bersaiz A4 dengan gambar-gambar khazanah, gambar pasangan tua yang tak mati (immortals) dan beberapa surat rasmi didakwa dari HSBC mengesahkan beliau mempunyai akaun 5 Trillion euros (RM20trilion).

“Ini adalah jumlah yang kecil. Saya mempunyai lebih banyak wang dalam bank dan lain institusi kewangan yang lain, “katanya.

Saya tertanya-tanya mengapa nama beliau tidak muncul dalam senarai orang terkaya dunia Forbes. Dan syak wasangka dengan dakwaan-Nya.

Walau bagaimanapun, saya tidak dapat mengesahkan dokumen-dokumen itu kerana bank telah ditutup sempena Tahun Baru Cina.

Kamal tidak membuat apa-apa pengeluaran daripada akaun tersebut “ianya bukan wang yang boleh dikeluarkan sesuka hati”.

“Wang tersebut adalah di bawah kawalan Indonesia, Jerman, Britain, Amerika Syarikat dan Bank Pusat Euro,” katanya.

“Saya tidak boleh menggunakan wang itu secara langsung tetapi saya akan melabur dalam projek-projek tertentu. Seperti 3 Tlillion Euros (RM12trilion) bagi menghijaukan gurun di China. ”

Disebabkan ingin tahu, saya tanya apa perbezaan antara jutawan dan trillionaire.

Beliau menjawab: “jutawan perlu menunjukkan beliau mempunyai wang. Tetapi bagi saya, saya tidak perlu untuk menunjukkan bahawa saya mempunyai wang. Saya boleh menaiki bas. Saya boleh memakai selipar. ”

Beliau dilahirkan dalam tahun naga, Kamal percaya bahawa 2012 adalah tahun beliau. Pada bulan Mac, beliau berkata beliau akan berunding dengan institusi-institusi seperti IMF untuk diiktiraf sebagai Maharaja Indonesia.

nescafeais

Dia kata dia kaya. Tetapi cerita hanya boleh kaya.

Semoga dia tidak jadi seperti Elie Youssef Najem, yang  kononnya seorang jutawan dari Lubnan yang menjadi tajuk utama akhbar untuk semua sebab-sebab yang salah.

KESIMPULAN:-aku ketawa berguling-guling..hahahaha..ni dah teruk dah dunia khayalan ni..hahahaha.siap ada penjaga gua yang Immortal lagi..sapa yang percaya dia ni boleh la join 2 orang keldai yang cium tangan dia tu..bawak-bawak la bertaubat  abang Kamal..siap jelmaan semula tu..agama buddha pe mamat ni..lawak terbaik tahun 2012..hahaha

<

.
 

TINGGALKAN KOMEN DI BAWAH DAN JANGAN LUPA SHARE:

55 Comments to “Mesti Baca: Siapa Kamal Ashnawi Dan Bagaimana Dia Memiliki RM20Trillion !!”

  1. hahahahahaha pengaruh filem barat ni hehehe…tak pun dia tgh promosi filem yg dia sedang arahkan hehehe

  2. haha…dasat ah sampai trilion.. dengar boleh..percaya jangan..huhu

  3. sollehahn says:

    baca sambil tergelak2….fiction…fiction…hahaha

  4. dea says:

    hahahahhaha.. agak lawak dowh

  5. hamba yang hina says:

    Salam kasih sayang pada umat nusantara, tidak tuhan itu menjadikan sesuatu perkara itu dengan sia-sia walaupun sebiji zarah.adalah dengan ini kemunculan berita kamal ashnawi adalah bersebab….marilah kita berfikir sejenak daripada kita memperbodohkan diri kita mengata yang bukan-bukan……tahun ini tahun 2012,ini adalah tahun kebenaran dan kebangkitan.kebanyakan kitab telah menyatakan suatu kebangkitan di sebelah timur pasti berlaku……mungkin penyampaian yang kurang jelas menyebebkan orang salah paham…..apabila kenyataan ini berlaku bermakna hari kebangkitan semakin hampir……sudahkah anda bersedia…..kita sebagai munusia tidak sempurna kerana kita adalah kesan tajjali allah itu tersendiri……carilah kebenaran pada dirimu………..bagaimana dikau berfikir,berkata-kata dan mendengar……..ini adalah kerana keberadaan nyawa….kenalilah dirimu yang dipanggil nyawamu….sesungguhnya nyawa itu tahu apa kehendak tuhanmu…….kerana ia suchi dan tidak diwarnai sesuatu……mohon ampunlah pada nyawa…berkasih sayanglah pada segenap hidupan 7 petala langit 7 petala bumi…..selagi hayat dikandung badan…….kebenaran pasti akan terbit tidak lama lagi……mudah-mudahan melayu akan bangkit sebagai pemimpin dan penegak kebenaran seperti yang telah dijanjikan…….moga semua bersedia menghadapi rencana allah taala tidak lama lagi…..salam kasih sayang kepada umat nusantara……wassalam…

  6. Adawiyah Ahmad says:

    kebetulan 2 hari lepas kat radio Fly.fm discuss pasal isu mamat nie – turn out to be a FAKE..a.k.a – penipu..

    ader staff bank RHB Bank [lau x silap la..tp that lady memang staff dari bank terkemuka,..] explain kat morning crew kat Fly.fm yg ader dokumen yg dikemukan diragui, dan dipercayai tidak sah. .dan – x wujud pun akaun sebegitu dlm pengetahuan banker tersebut.

    Pada pandangan aQu sendiri, mamat nie cam luper dier org islam. Adakah patut percaya pada pekara2 yg boleh memesongkan akidah dan iman seorang muslim ?.

    Kaya mcm maner pun itu hanya kat dunia – x kekal…

  7. Zambrirazak says:

    sewel mamat ni….buat malu je…

  8. Betul ke…Doubt pula..=/

  9. gohek gustan says:

    …hmmm kalu dah gila nak jadi kaya camni la jadi nya…

  10. Putra Sri Durga says:

    Petikan dari ramalan Ratu Adil @ Satria Piningit @ Stria Pinandito sisihan wahyu.
    Adakah Ini Satu kebetulan??

    “Ia dibesarkan di suatu tempat, tanah yang mempunyai sejarah besar Nusantara. Namun ketika remaja, ia berkelana ke arah barat dari tempat asalnya. Melakukan semua hal yang bisa melepaskan derita seseorang, tanpa mengharap pujian atau imbalan. Walaupun selama perjalanan itu, ia selalu di jegal oleh orang-orang yang iri terhadapnya.

    Hingga akhirnya ia telah kembali ke tempat asalnya untuk menumbuhkembangkan budaya tempat ia dilahirkan. Mengasuh pemuda-pemuda yang datang kepadanya, mengajarkan hakikat kehidupan dan tetap menolong sesama tanpa pamrih apapun. Kepulangannya ini lah titik awal dari pelaksanaan tugas yang sesungguhnya. Membuka gerbang impian rakyat akan hidup yang adil sejahtera.”

  11. muse says:

    setuju dgn hamba yang hina. siapa kita untuk menilai si kamal ni. masa rasulullah cerita pasal isrq mikraj, tentu ramai juga yang ketawa terbahak bahak. Bukan hak kita untuk menilai. Kalau palsu,. biarlah tapi kalu betul? tak mustahil kerana itu boleh berlaku dengan kehendak Allah.

  12. abangms says:

    kamal perlu segera adakan sidang akhbar untuk menjelaskan berita ini agar semua orang tidak gusar memikirkannya

  13. Tok Belang says:

    Itu semua duit dia, biarlah dia nak buat apa pun, yang semua dengki sangat kenapa?(teringat cerita ketam Melayu & ketam cina) Apa dosa dia pada korang? Macamni ke semangat Satu Malaysia?

  14. isse says:

    tetiba siluncai terjun dgn labunya…..biarkan2…..lepas ni orang Tg Malim kayalah….bolehlah pakat2 buat filem “jutawan fakir part 2″ lak…..hehehehe

  15. batman says:

    itu sapa da.. bg ramalan syaitan 2

  16. batman says:

    cerita isra mikraj adalah berkenaan dgn nabi saw. tapi mamat ni sapa… org tanjung malim.. tbe je tabib budha pegang kpala dia ckp ada aura.. aura maharaja… hahahahaha….

  17. batman says:

    tgk muka si kamal ni sy mmg terasa sesuatu…… aura ni bkn main kuatnye… sbnrnya terasa nk tergelak terbahak bahak jew………. hahahahahahahahahahaha……….

  18. Aiman says:

    tahun lepas sahaja,kalau gabungkan semua duit dekat malaysia.Duit boleh mencecah 300 billion iatu GDP malaysia.Mamat ni pulak kata dia seorang je ada 20 trillion iatu 20,000 billion. mamat Asnawi ni memang giler level Tak logic.Nak tipu agak-agak ah

  19. Hasef says:

    United States GDP pun 14 trillion je

  20. pendekar hijau says:

    aku ad kwn sme gak criter cmni…asl usul kturunan raja gak..tp ats sbb2 trtntu ktrunanye xle jd raja..jd smpai skrg dieorg tetap smpn srat2 lme prjnjian dieorg..lme tu..krtas pun dah nak repot…jd pd aku xmustahil r…dlm dnia ni mcm2 ble jd..ats izin yg ESA…

  21. melayu best says:

    tak perlulah kita mempersoalkan nya. kalau tak faham perkara-perkara yg ada di atas normal banking system, tak perlu komen banyak2. memang pegawai-pegawai bank kat malaysia ni tak faham.

    carilah & pelajarilah asal usul wang, asal usul emas. carilah fakta mengapa setiap presiden amerika syarikat kena melawat indonesia. juga mengapa hsbc kata ‘customer confidentiality’, bukannya menafikannya.

  22. uda says:

    semangat satu malaysia kena tipu…..

  23. melayu says:

    kalo melayu tampil cmni semua nye tak btol kan….syirik la, terpesong la……..kalo dah memang dia kaya kenapa tak sokong………melayu juga kan………aku rasa korang ni yg kolot…..kalo bangsa lain yg claim cmni korang bangga plak………ishhhhhhhh tuhan dah tentukan cmtu kenapa taknak terima………

  24. R. Hassan says:

    terserah… mahu percaya atau tidak!! tapi tak perlu nak kutuk apa2. siapa kita nak nak tentu pekara ni benar atau tidak…. kun fa ya kun……. kadang2 pelik gak perangai manusia yg suka mencaci menghina ni tapi apa boleh buat masing2 punya jari utk menaip.
    kat malaysia ni pun masih byk harta tersembunyi……….

  25. R. Hassan says:

    biasa lah perangi manusia akhir zaman memang byk mcm tu..

  26. ab aaziz says:

    manusia dikurniakan akal untuk menilai berpandukan hukum syarak,hukum akal dan hukum adat.Pekara yang ghaib itu urusan allah subhana wataala. kalau terkeluar daripada tiga hukum ini maka kita nilailah sendiri

  27. Wan says:

    Mamat Kamal ni nampak sgt menipunyer. Pastu yg komen2 kt atas ni psl prangai melayu,+ ketam mlayu cina + islamik+ israk mikraj bagai utk back up mamat Kamal ni, mmg jenis 3rd class minded. Trime je la hakikat yg die ni menipu, x payah nk sedapkan hati korg dgn komen2 korg.

  28. Maharaja Adithyavarma says:

    Mcm penah dgar duit yang ada tp belum bole digunakan, dan jongkong emas era tun razak pun msh tpajak di hong kong. Heh…kelakar cerita2 mitos tu tp logik lah kalo si kamal manusia terkaya kalo dah die dari keturunan diraja. kalo benar sila kaya kan malaysia. takde negara di dunia yg memiliki kedudukan istimewa seperti malaysia

  29. Maharaja Adithyavarma says:

    tipu ke tak lu ade bukti ke? skurang2nya kamal berani tunjuk bukti, lu igt nama badan2 corp yg die sebut tu tak kan saman die ke kalo die menipu. mitos2 tu sukahati die lah citer tp fakta pasal duit dan jongkong dah lame tau dah hal ni cume belum dihak milikkan lg shj

  30. Majoriti komen adalah daripada orang Melayu dengan perkataan-perkataan yang kurang sopan. Sebenarnya mereka bukan orang Melayu sejati sebab mereka punya hati yang busuk dan dengki khianat yang sangat tebal. Kamal Ashnawi adalah orang Melayu sejati yang tidak pernah mengutuk orang hatta orang-orang yang mengkritik beliau. Para pengkritik destruktif itu pun bukan Melayu Islam sebab Allah SWT dan Rasulullah SAW tidak mengajar umat Islam bersikap kurang ajar sesama umat Islam. Eloklah anda bertaubat sebelum terlambat. Adakah Kamal Ashnawi itu memberikan apa-apa mudarat kepada para pengkritik? Berfikirlah dengan pemikiran yang waras sebagai insan, Haiwan pun ada etikanya.

  31. kem modal insan says:

    Assalamualaikum. Tiada yang mustahil di dunia ini. Pendedahan Kamal Asmawi ini setidak-tidaknya membuktikan memang benar seluruh nusantara ini memang penuh dengan kekayaan. Kalau tidak masakan seluruh negara Barat (British, Belanda, Sepanyol, Pertugis) berebut-rebut nak menakluk kalau kepulauan ini tidak kaya raya.
    Raja-Raja Jawa bukan lekeh !. Mereka hebat, punya harta yang banyak; Tetapi sampai hari ini tiada siapa yang tahu dimana disimpan. 800 tahun Belanda memerentah Indonesia, kita tidak dengar harta itu diangkut keluar dari Jawa. Persoalanya, dimana ianya tersimpan dan siapa yang mewarisinya. Hanya beberapa orang tertentu di Indonesia sahaja sekarang yang tahu dimana ianya berasda. Kalau tidak masakan ketika Gus Dor menjadi President Indonesia, beliau sanggup menemui Kamal Asmawi berunding sesuatu yang sampai sekarang masih menjadi rahsia.
    Sejarah kegemilangan Indonesia (Raja Jawa) lebih lama dari tamadun barat, cuma biasalah bila dah senang dan mewah, kita jadi selesa dan tidak fikir bahawa disekeliling kita penuh dengan musuh yang dengki dan irihati; maka itulah yang menjadikan kerajaan Jawa mudah ditakluk orang asing.
    Senagai anak jawa yang bangga dengan bangsasendiri, yaakin bahawa sudah sampai masanya untuk kita melihat kebangkitan semula bangsa ini yang telah sekian lama dipandang mundur dan tidak bertamadun.
    Saya tidak percaya dengan ramalan khususnya Joyo Boyo, tetapi mengikutinya untuk melihat akan kebenaranya. namun dari banyak pereitiwa yang berlaku; memang banyak kebenaranya. Hebat datuk nenek kita dulu sehingga dapat membuat peringatan kepada anak cucunya sebagai panduan hidup.
    Syabas Kamal Asmawi. Kita doakan agar apa yang dikatakan itu semuanya benar dan akan memertabatkan semula bangsa kita kepersada dunia sebagai bangsa yang hebat.

  32. Bumi Nusantara, sebelum kemasukan agama Hindu, Buddha, Islam dan Barat (Kristian) mempunyai raja-raja yang hebat dan kaya raya. Di sini tempat tumpuan para saudagar dari seluruh dunia untuk menjalankan perniagaan dengan raja-raja Malai (sebelum berpecah menjadi etnik-etnik Jawa, Bugis, Banjar, Melayu, Dusun, Murut, Batak, Minang, Khmer, Bawean dll). Bangsa Malai (iaitu datuk nenek kita) sudah mempunyai timbangan untuk barangan seperti tahil, kati, cupak pikul dsb, dan mayam untuk berat emas dan lain-lain logam. Di segi perubatan dan penjagaan kesihatan tubuh badan, datuk nenek kita dulu sudah mempunyai kitab sendiri yang terkandung di dalam kitab induk bernama “Malaiyana Mulayanam” (Malai is the root of all knowledge). Pengetahuan ini diambil oleh orang-orang China di Negeri China yang menamakan kaedah perubatan mereka dengan nama “Acupuncture” dan “Refleksologi.” Manakala orang-orang India di benua kecil India mengambil kaedah perubatan Malai ini dengan nama “Ayuvedic.” Orang Melayu? Alangkah sedihnya melihat generasi Melayu peninggalan datuk nenek kita menggunakan kaedah-kaedah orang lain yang diceduk daripada warisan kita. Orang Melayu sudah hilang identitinya. Itu sebab orang-orang dari India, Timur Tengah dan Eropah begitu senang menjajah bumi Nusantara ini. Kita ambil identiti orang lain. Apabila ada orang Melayu yang mahu menegakkan identiti asli Melayu, terdapat orang Melayu itu sendiri yang mengkritik hebat. Lihatlah komen-komen di atas yang mengkritik Kamal Ashnawi. Sepatutnya kita berbangga dengan Kamal Ashnawi yang merupakan orang terkaya di dunia yang mahu mengembalikan kegemilangan nenek moyang kita dahulu. Jika dikaji sejarah dunia mengikut kacamata para pengkaji dan ahli sejarah Barat, mereka tidak mengetahui siapakah pendiri tamadun-tamadun besar Harappa dan Mohenjo-Daro di Lembah Indus, Sumeria di Lembah Tigris dan Euphrates, Mesir Purba di Lembah Nil, Sparta di Laut Mediterranean, Inca dan Maya di Amerika Selatan, Aztec di Mexico dan berbagai tempat lagi yang masih belum ditemui. Para saintis dari USM Pulau Pinang telah menemui penempatan manusia di Kota Tampan, Lenggong, Perak, Malaysia yang berusia 1.83 juta tahun. Ini bermakna datuk nenek orang Melayu (Malai) telah mendiami bumi Nusantara sejak jutaan tahun dahulu. Itu belum lagi kajian di bawah dasar Laut China Selatan, Laut Sulu dan Laut Jawa yang terdapat kota-kota tenggelam akibat berlakunya malapetaka dahsyat super tsunami disebabkan letusan gunung berapi Batara Guru (kini Tasik Toba dan Pulau Samosir di Sumatera Utara). Bolehkah orang Melayu di Malaysia ini bersatu padu tanpa berhasad dengki sesama sendiri sebelum kita bersatu dengan seluruh warga Nusantara? Andalah kena mulakan inisiatif ini. Amin

  33. sharky says:

    korang yg sokong ni bangang eh?terang2 dia ckp dia jelmaan semula maharaja cina..lagi mau pecaya?ni la melayu zaman sekarang.semua nak percaya.sebab tu la byk yg kena rogol dgn tok bomoh..hahaha bodoh punya melayu.akal ade taknak pakai

  34. drilyasgagakmerah says:

    aku sokong si kamal ni….alang2 nak menipu kene la menipu sungguh2…kalu takat 2-3 billion baik xyah tipu..tul x kamal??? ko kene ckp gak bhw ko ni jelmaan raja jepun, raja belanda, raja india dan semua jenis raja yg ada kat dunia ni…ko jgn risau psl sokongan coz kat malaysia ni ramai melayu2 yg akan sokong ko…melayu2 ni konpom akan percaya apa yg ko ckp…nanti ko ckp la gak bhw ko berak kuar emas jongkong 2-3 kilo pastu ko gi simpan emas2 yg ko berak ni kat IWK…cayalahhhhhhh kamal…aku sokonggggg ko!!!!!!!!!!!!!

  35. abang kamal says:

    woi kamal pukimak…mampos lah cepat…tak abis2 menipu…babi punye kamal…

  36. abang kamal says:

    dr ilyas harun bodoh….ko nie pun kene tipu…bangang…si kamal pukimak tu menipu lah bodoh…maharaja kepala bapak dia…

  37. abang kamal says:

    dah lah nak kene agong tuanku…kepala butoh punye kamal…nie dengar dia kat johor…nak kena sembah dia…bodoh punye kamal…satu hari ko mesti kena…tunggu je lah babi..

  38. Darma says:

    Sabar.masanya akan sampai jua.kebenaran pasti tiba

  39. Yunzam says:

    Wow byk tu 20 trillion..

  40. safi says:

    pelik org malaysia ny..ini je r sumber diorg..cube kalau kite dga ap2 berite kite kaji dulu sblom wat pape komen..ap2 pnafian kne ad sbb n ap2 sokongan pon kne ad penetapn..seronok bile ad yg sokong kamal ny sbb dyorg myokong dgan bukti n geram dgan yg x myokong ny ckp ikot sdap mulut jew..sye x myokong x mnolak gak..
    kalau btol ap yg dye ckp bagusla n kalau x btol pon x rugi pape..

  41. pai says:

    ini harta ahmad albab yang punya, ini harta ahmad albab yang punya.. hahahaha

  42. ayah pin..!! says:

    hahaha…. knp bru skrg aku baca??? adoiii… woi kamal… jom lawan… tgk sape pling ramai pengikut.. ayhpin vs kamal… hahaha… sumpah klaka,,,

  43. ezzy says:

    Agum Tuanku ..

  44. riezt says:

    yang comment sokong si kamal ni ntah2 kamal tu sendiri yg tulis kot :) aku penah jumpa live dengan orang yang macam ni cerita dia imiginasi dia lebih kurang macam ni. depan2 aku dia cerita dengan penuh konfiden… sabor jelah dengar iyekan jelah,… nak blah kesian pulak huhuhu…..

  45. rcw says:

    hahahaha nak terberak aku baca komen dr ilyas harun (nk jd harun yahya ke?).
    kamal bukan org melayu, dia kan org cine. kate raja cine. hahahahaha. byk sgt duit bg aaa skit kat org malaysia nih, bagi kat palestin hahaha.

    khurafat dan apa hukumnye percaya reincarnation wei??? Rasullullah pon xde kelahiran semula. hahahahahahaha bengong sial. fiksyen! jejak wira + dewata raya.

    aku nk baca balik bab org tua immortals (highlander kut…). habislah rothchild sbb mamat ni kaya sgt.

    adoilaaa…kalau org cite yg dunia dikuasai pelobi yahudi sbb dorg paling kaya dlm dunia + konspirasi amerika, semua geng2 otak separuh ni pakat sokong. bile cite kamal ni paling kaya, semua pakat sokong pulak. mana satu korg nih…? sape yg paling kaya nih??? naga merah akak kamal ke? hehehehehehehehe

  46. rcw says:

    ade ramaln nombor ekor x bang? nk tikam la…..

  47. aku x kata aku sokong n aku x kata aku pandai says:

    abis ilang stress ak bila baca citer kt atas. rasa macm baca novel ramli awang murshid la plak. lepas gian hehe. tp novel ramli awang mrshd lg best sb islamik. tapi bab baca komen, adoiii srabut srabai kmbali ak mrasa… sedeh betol. kalo kot yer pon criter dia xbleh nk dtrima akal, korang jgnla dk mnyumpah sranah mcm tu… sb itu mrupakan bukti ad bbrapa peratus dlm diri korang sama mcm org yang kurang waras. hanya orang sihat akal fikirannya sahaja mampu mengawal kata2! kata2 tu pon x pegi jaoh jugk, last2 smpai kt tuan punya diri yang mengata tu jugk. kalo nk tegur pon, guna la cara berlapik cket baru menunjukkan korang ada ilmu cerdik pandai. bukannya dengan cara rendah thap SAMPAH! Pantang betol aku dgn orang belagak pandai tp dk cerca orang lain yang menunjukkan tuan punya diri tu 2 kali 5 j. cket jer lagi nk capai tahap tiga suku. last,maaf kupinta.

  48. hensem says:

    Emas tu memang wujud..tapi bukan si KAMAL ni punya..ikut sejarah bukan RAJA JAWA aje yg KAYA..Raja Siam..Raja Melayu..Raja Champa..Raja Sulu..memacam Raja la ade..RAJAGOPAL <— NI NAK LETAK MANA ??

    Emas di NUSANTARA ni milik Raja-raja Nusantara..bukan milik Raja JAWA sahaja..so encik KAMAL..nama JAWA ko dah ada,nama cina ko ape pulak en kamal ???

    p/s orang kalau KAYA dia tak bising..dia senyap je.

  49. Kebangkitan Nusantara says:

    Salam , saya rasa dia bukan cakap bohong tapi ada helah yang dia nak sembunyi daripada kita… bagi saya, 20 trillion tu sebenarnya sikit dan bukan harta miliknya… ia kepunyaan tuhan yang di amanahkan kepada Hambanya(manusia) yang berperanan sebagai penjaga khazanah Allah untuk manusia dia bumi… sebagai penjaga Amanah tuhan penjaga tersebut tidak boleh digunakan untuk kepentingan diri tapi hanya untuk orang lain.. Saya telah berjumpa 3 orang yang mempunyai kelebihan untuk menzahirkan duit untuk membantu orang yang diperlukan.. di lihatkan kehidupan orang tersebut hanyalah sebagai orang miskin… bagi saya ini bukan syirik atau khurafat.. ia adalah kelebihan yang deberikan oleh Allah swt untuk membantu orang lain.. tapi bagi berita di atas… ia adalah tipu helah.. kerana pengeluar berita tersebut adalah orang yang sedang mencari hamba Allah yang akan bangkitkan semula Khalifah Islam dibumi ini.. salah satu clue mereka dapat ialah tempatnya di Nusantara… mereka menggunakan orang diatas sebagai umpan untuk mencarinya… wallahualam.,.

  50. Ibu says:

    baca dan kajilah sejarah wahai anak anak muda.. anda akan tahu kebenaran disebalik kejadian yang berlaku..sesungguhnya betapa MELAYU adalah bangsa yang teragung sepanjang zaman dan janganlah direndahkan martabatnya sama sekali…baca dan kajilah sejarah ..anda akan mendapati setiap kejadian ada gerakannya, ada sesuatu disebaliknya. dan sesungguhnya JANJI Allah sememangnya benar..

  51. ahmad kasim baba says:

    mana2 org melayu islam yg percaya kat mamat ni dan mengagung2kan dia lebih dari Rasulullah dan ulamak, memang nak kene penampor dgn tendangan padu maut kat rusuk kiri. pegi cari kerja la wei dari sokong org mcm ni. kerja malas, bile org ajak nyembang citer dongeng korg laju je percaya dgn mata terkebil2 mengharapkan ianya asli pastu korg pon dapat untung. “kalau x betol xpelah…kalau betul apa salahnye…” puiiiiii. sekejap kata keturunan siam, cina la apala. korg bangang percaya pastu sebab melayu korg sokong hahahahahahahahaha.

  52. musang-hitam says:

    kesian brader maharaja tu…bawak-bawak la insaf dan kenal diri sebenar…dunia pun dah hampir kiamat…ramai pulak yang muncul mengaku dengan macam-macam ragam dan gaya, lagi longgar la akidah umat Islam. ada pulak immortal x immortalnya, yang immortal di dunia ni satu ja makhluk (Azzazil) tu pun diberikan izin Allah hidup sehingga ditiupkan sangkakala Israfil. Tu pun lastly, dicabut nyawa jugak. Sudah-sudahla….

  53. Hilmie Hisham says:

    salam semua shbt seagama Islam and salute to non Muslim.Sy cuba go thru sepintas lalu dr atas samapi kebawah mengenai berita Kamal Ashnawi.Majoriti memberi komen negatif,sikit yg positif dan ada juga berkecuali.Sy tak memihak kpd mana golongan di atas.Tak mahu kata benar sy tengok dengan mata lendir sendiri dokumen kewangan Kamal dikeluarkan HSBC London menjelaskan Kamal ada fund sebanyak euro 5trillion dan sy juga ditunjuk pasport Belanda Kamal.Kita semua tahu antara tugas Interpol utk menjejaki manusia begini yg didakwa menjalankan kerja manipulasi.Kita tanya utk apa Kamal mencari publisiti murah? sy lebih senang melebelkan Kamal Ashnawi manusia paling bodoh dlm dunia(The Most Stupid Person In The World) dari mengiktirafkan dia sebagai manusia paling kaya.Sy tak kata 20trillion sebab sy tak ada bukti.Lainlah kenyataan yang sy lihat suatu yang palsu. Susah juga utk sy mengesah dan menidak.Sy tak salahkan kpd yang menidak sebab mereka hanya baca kenyataan sahaja dan terus membuat konklusi tanpa melihat dokumen.Betul juga.Dalam konteks ini biarlah masa dan keadaan akan menentukan samada Kamal benar2 trillionaire atau sebaliknya.Dalam dunia hari ini macam2 boleh jadi dan kita juga kena bersangka baik kalau Allah mahukan seseorang itu jadi senang bukan satu perkara yang pelik.Allah maha berkuasa.Contohnya lihat masjid di Acheh datang Tsunami tapi tetap utuh,masjid di Kuantan langsung tak terjejas dek banjir sedangkan kawasan sekeliling dipenuhi banjir.Jangan kata fenomena alam.Kita setiap masa sebagai orang Islam sewajibnya berkata itulah keesaan Allah yang tak boleh dibafikan oleh manusia.Apapun kes Kamal jangan jadikan isu utk kita perbesarkan lebih2 lagi mengutuk sesiapa.Yakin tak yakin terserah pada individu.Sy sekadar mahu melihat perkembangan lebih jauh sebelum sy jatuh hukum sebab sy ada mekanisme utk mengukur sejauh mana kenebaran apa yang dipaparkan dlm blog ini.Kalau tak betul sekurang2nya kita tahu dlm zaman mutakhir ini unsur manipulasi mudah dieksploitasikan dan kita kena berhati2 agar tidak menjadi mangsa keadaan.Ilmu pengetahuan itu penting kerana ia menjadi pedoman arahtuju kita bukan mudah jadi pak turut orang kata ya kita kata ya apa tak lagi kalau jadi,ampun maaf “cow” dicucuk hidung dan ditarik entah ke mana,masyaAllah.Gunalah akal fikir yang waras,rasional lagi bijaksana.Kalau benar (ada data dan fakta sahih nyata) katalah benar, kalau sekadar cakap saja minta kita percaya tentanglah habis habisan jangan sampai dikata orang apalagi Allah ada akal tak mahu berfikir,astaghrofirullah.Begitulah natijahnya Kes Kamal Orang Kaya.Ampun maaf kiranya terlanjur bicara.Ikhlas dari sya.Hamba Allah.

  54. mazlan says:

    Cuba kaji n selidik tentang beliau…pasti ramai yg terkejut….lebih 50% kebenaran

Leave your comment here:

image004Bina Blog Bisnes Untuk Kembangkan Bisnes Anda di Internet! Murah & Cepat. Sila Klik Sini!
image004Dapatkan Produk Intimasi Suami Isteri Untuk Kebahagian Rumahtangga Anda! Sila Klik Sini!