Lagu Bawaku Pergi Nyanyian Zizan Dan Kaka Diharamkan | NescafeAis.Com

.

Lagu Bawaku Pergi Nyanyian Zizan Dan Kaka Diharamkan

March 31st, 2012 5 Comments .
.

Kenyataan akhbar dari Malique menerusi syarikat rakamannya, dimana bekas anggota Too Phat ini meluahkan kekecewaannya terhadap tindakan untuk menghentikan penyiaran lagu nukilannya, “Bawaku Pergi”, nyanyian Kaka dan Zizan.

Seperti yang ramai sedia maklum, lirik lagu “Bawaku Pergi” menjadi pertikaian kerana ditafsirkan sebagai menggalak para gadis melarikan diri bersama kekasih.

Berikut luahan kekecewaan Malique:-

Pagi tadi, Zizan menelefon saya mengatakan surat dah diterima dari kerajaan, lagu BAWAKU PERGI harus dihentikan penyiarannya. Tanpa perbicaraan, tanpa peluang tertuduh untuk membela diri. Tidak adil, saya merasakan bahawa Zizan, Kaka dan saya telah ditindas. Keputusan dilakukan oleh individu, panel (jika wujud) yang tidak adil, cetek dan berkepentingan politik.

Pada tahun 1998, saya menulis lagu PERGI JAUH untuk isteri saya. Lagu itu berkisarkan kami yang berangan-angan untuk pergi bercuti di tepi pantai Bali. Pada tahun 2012 pula, saya menulis lagu BAWAKU PERGI sebagai susulan kepada lagu PERGI JAUH. Lagu ini berkisar mengenai kehidupan saya yang setelah beberapa tahun berkahwin tapi masih sibuk dengan kerja dan jarang-jarang dapat pulang bersama dengan isteri.

Lagu ini dicipta dari point of view si sang isteri untuk suaminya. Sang isteri berangan-angan mahu bercuti ke Tibet/Nepal sebagai tempat berbulan madu. Kerana itulah datangnya ayat, ‘puncak dunia kita duga’. Setiap orang yang mempunyai asas geografi, akan tahu yang puncak dunia adalah di Himalaya.

Di situ jugalah wujudnya haiwan mitos Yeti yang dikatakan mendiami tanah tinggi di situ. Mengapa semua ‘pentafsir profesional’ gagal untuk mengulas tentang bait tersebut?

Saya selalu mengidam untuk pergi ke Indochina melalui jalan darat, ‘pergi lebih lama, pergi lebih jauh’. Saya tiada masa untuk meletakkan diri saya dalam fikiran seorang remaja kerana zaman itu telah lama saya tinggalkan.

Saya menulis sebagai seorang dewasa dan jika ada pihak kurang matang yang mendengar lagu saya dan bertindak bodoh, itu bukan hal saya. Saya gemar mengembara, dunia ini ada 196 negara, dan sempadan dunia saya tidak berakhir di Siam. Saya mempunyai kebebasan untuk mengembara dan menceritakannya kepada sesiapa sahaja.

Pada asalnya, lagu BAWAKU PERGI adalah lagu Ella featuring Malique tetapi ditukar kepada Kaka & Zizan atas permintaan Zizan sendiri. Dia menyukai lagu tersebut dan tiada timbul persoalan langsung tentang ‘niat’ lagu tersebut.

Jika lagu ini diharamkan, tanpa disoal, tanpa dibicara, saya menuntut keadilan dari KERAJAAN MALAYSIA yang telah menghukum rakyatnya dan menidakkan hak dan kebebasan saya untuk bersuara.

Orang yang patut diharamkan adalah orang yang mengusul perkara ini. Memalukan, pakcik. Saya tiada masa untuk berbalah dengan manusia yang negatif, lemah dan sangat senang dibunuh dengan kata-kata. Salahkan diri sendiri, jika dah membesarkan anak selama 20 tahun tapi dengar lagu 4 minit, dia dah lari.

Be strong pakcik, bukan semua benda dalam dunia ini berniat untuk mencederakan anda dan keluarga anda. Saya juga ada kehidupan saya sendiri. It’s just a song. If you dont like a certain food, you just leave it. You don’t go around telling the whole country that they shouldn’t taste it too.

To whomever it may concern, you can start by being fair, if not smart. Don’t let the world laugh at you over another childish issue blown out of proportion. Jangan senang-senang nak haramkan sesuatu dan menutup periuk nasi orang.

Saya ada soalan terakhir untuk semua. Siapa yang sebenarnya negatif?

Malique
Lyricist and songwriter, BAWAKU PERGI.

P/S:-Terbaik lah Malique..orang yang berfikiran negatif sentiasa akan berfikir negatif walhal untuk perkara-perkara yang positif..lagu Bruno Mars yang terang-terang lirik ATHEIS tu taknak pulak diharamkan.

 

TINGGALKAN KOMEN DI BAWAH DAN JANGAN LUPA SHARE:

5 Comments to “Lagu Bawaku Pergi Nyanyian Zizan Dan Kaka Diharamkan”

 1. keris says:

  Masalahnya orang yang mendengar lagu ni tidak tahu ada cerita disebaliknya sebab liriknya secara terangan nak lari bersama orang tersayang…

 2. kamen rider says:

  lain kali kau bawa diri kau pergi tak usah minta izin bawa lari ana dara…bini orang ke..lol

 3. kamen rider says:

  tukar lirik je…..bawa gi mekah ke?jumpa tok kadi dulu baru bawa lari….

 4. lulu says:

  buat lagu yg menggambarkan kekuasaan Allah kan senang

 5. aku says:

  lirik mengarut, tak sesuai denganorang yg mengaku beriman

Leave your comment here: