Kisah Ketabahan Abil Fikri Berhenti Kerja Jaga Isteri Koma | NescafeAis.Com


.

Kisah Ketabahan Abil Fikri Berhenti Kerja Jaga Isteri Koma

September 9th, 2012 3 Comments .
.

suami

Abil bersama isterinya Fauziah yang koma

“Dia amanah saya. Saya dahan dia, tempat dia bergantung,” kata Abil Fikri Ahmad, yang sanggup berhenti kerja demi menjaga isterinya yang terlantar sejak tahun lalu.

Isterinya, Fauziah Muhamad diserang asma sehingga menyebabkan dia mengalami kerosakan pada saraf otaknya sejak Jun 2011. Mungkin tidak semua lelaki yang bergelar suami di dunia ini sanggup melakukan pengorbanan yang dibuat oleh Abil.

 “saya pegang amanah.”

“Apa yang saya lafaz sewaktu ijab kabul dulu, saya cuba tunaikan sebaik mungkin,” katanya.

Dia juga menolak untuk menerima pujian yang diberi kepadanya atas alasan apa yang dilakukannya kerana berpegang kepada undang-undang perkahwinan.

nikah

Abil dan Fauziah saat meniti bahagia di hari perkahwinan mereka.

Pasangan itu bernikah pada 13 Mac 2009 dan menerima ujian yang mengubah kehidupan mereka kira-kira dua tahun selepas bergelar suami isteri.

Ujian mereka bermula, pada 22 Jun tahun lalu, kira-kira jam 4.30 pagi, Fauziah mengalami asma sehingga mengalami kesukaran bernafas dan dalam perjalanan ke hospital, isterinya itu berhenti bernafas.

“Apabila jantung berhenti mengepam oksigen ke otak lebih 30 minit, 93 peratus otak tidak berfungsi.

“Setelah dirawat, doktor memberitahu bahawa selepas tiga hari isteri saya akan sedar, namun sehingga hari kelima, dia masih belum sedar,” katanya.

Bekas perunding kewangan dan speaker motivasi itu membuat keputusan berhenti kerja selepas berkhidmat selama 11 tahun sebaik dimaklumkan tentang keadaan isterinya itu.

“Selepas masuk hari kelima, dia (Fauziah) tidak sedarkan diri, doktor yang merawat menjalankan CT Scan dan diberitahu bahawa saraf otaknya mengalami kerosakan.

“Pada detik itu juga, saya terus mengambil keputusan untuk berhenti kerja tanpa teragak-agak,” katanya lagi.

Tambahnya, setelah dua bulan terlantar di hospital, Fauziah dibawa pulang ke Seremban sementara keluarga Abil menetap di Kuala Lumpur. Ketika ditanya mengapa tidak memilih tempat yang lebih dekat dengan keluarganya, Abil menjawab,

“saya tidak mahu melibatkan ramai orang dalam menjaga dia.”

“Biarlah mereka buat kerja mereka. Saya sudah selesa menjaga dia,” katanya lagi.

Tiga bulan pertama menguruskan kehidupan baru cukup memberi tekanan terhadap emosi lelaki ini, namun setelah bergantung kepada al-Quran, Abil akui mampu menanganinya dengan lebih tenang.

Bertahan hanya dengan wang simpanan, sumbangan orang ramai, wang pencen isterinya dan bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) membuatkan dia berhati-hati dalam pengeluaran.

“Setiap bulan keperluan asas dia mencecah RM2,500 dan jika dia kurang sihat sama ada demam dan sebagainya, belanja bulanan mencecah RM3,500 hingga RM4,000.

“Dia tidak boleh menelan atau mengunyah, jadi saya perlu memberi makanan dalam bentuk cecair seperti bubur, bijirin dan susu melalui tiub saluran padanya,” kata Abil.

Berat badan Fauziah menyusut sejak terlantar daripada 70 kilogram (kg) kini hanya tinggal 30kg. Menurut Abil, dia menerima ‘hadiah’ daripada ALLAH ini kerana tidak semua orang mendapat apa yang diterimanya.

Bercerita tentang kaedah rawatan yang dicadangkan oleh pihak pakar perubatan, Abil menjelaskan bahawa memang ada cadangan supaya Fauziah menjalani pembedahan, namun setakat ini tiada sebarang jaminan.

“Nak buat boleh, tetapi tiada sebarang jaminan. Saya boleh terima kaedah itu jika ada jaminan,” ujarnya.

Mengakui jauh di sudut hatinya berharap agar Fauziah kembali sihat seperti sebelumnya namun redha jika ALLAH mengambilnya.

“Saya memang berharap dia akan sembuh tetapi jika Tuhan mengambil dia, saya redha,” katanya.

Menurut Abil, jika berpeluang untuk bekerja semula, dia memilih kerjaya sebagai penceramah motivasi berbanding kerjaya lamanya. Orang ramai yang mahu menyumbang boleh menghubungi Abil di talian 016-2634258. Abil juga mengabadikan pengalamannya dalam bentuk tulisan di blog peribadinya http://abil4fauziah.blogspot.com/

 

TINGGALKAN KOMEN DI BAWAH DAN JANGAN LUPA SHARE:

3 Comments to “Kisah Ketabahan Abil Fikri Berhenti Kerja Jaga Isteri Koma”

  1. Rashidah says:

    Be strong, dont worry you have the best protector..ALLAH S.W.T

  2. […] nak cari ni bai?…sambungan dari Kisah Ketabahan Abil Fikri Berhenti Kerja Jaga Isteri Koma dari artikel lepas..satu dalam seribu ni..untung Fauziah dikurniakan suami macam ni..semoga […]

  3. […] cuba tunaikan sebaik mungkin, ” kata Abil Fikri Ahmad, 43. Baca kisah sebelumnya disini –> Kisah Ketabahan Abil Fikri Berhenti Kerja Jaga Isteri Koma dan Kisah Ketabahan Abil Fikri: Walau Wajahnya Berubah, Saya Tetap Sayang […]

Leave your comment here: