Isu Boikot Produk Melayu – Roti Gardenia VS Roti Massimo | NescafeAis.Com


.

Isu Boikot Produk Melayu – Roti Gardenia VS Roti Massimo

December 28th, 2011 4 Comments .
.

Isu boikot produk melayu oleh kaum cina – roti gardenia vs roti massimo – boikot roti gardenia – kaum cina boikot roti gardenia
roti massimo vs gardenia

DISCLAIMER:-Entry ini diambil sepenuhnya dari Blog Persatuan Pengguna Islam Malaysia – Kebenaran mengenai isu boikot produk melayu ini sila rujuk PPIM – Entry ini sedikit berbau perkauman – sekadar perkongsian

Kini tersebar luas di Internet tentang seruan dari segelintir kaum Cina yang menggesa bangsanya untuk tidak memberi sokongan kepada perniagaan melayu lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan persatuan Islam dan Melayu. Email yang diforwardkan kepada saya menyeru agar memboikot roti Gardenia kerana dimiliki Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary(BERNAS) dan ramai orang Melayu mempunyai kepentingan dalam perniagaan tersebut.

Kebanyakkan kenyataan yang disebarkan bukan sahaja tidak berlandaskan fakta malahan ditokok tambah dengan kata-kata provokasi, antaranya menyatakan masyarakat Cina sering dianiyai oleh orang Melayu, perniagaan milik Raja Gula Robert Kuok disabotaj oleh Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary.

Kerana rakus dengan keuntungan perniagaan, mereka mencetuskan propaganda dengan mengharapkan simpati dari kaum mereka! Kini mereka telah melampaui batasan dengan mencetuskan sentimen perkauman, ada yang melontarkan kata-kata penghinaan seperti “PERGI MATI MELAYU BABI”, “MELAYU BODOH” dan sebagainya.

Jika taktik kotor ini berterusan, dikhuatiri bukan sahaja akan memberikan kesan kepada perniagaan milik Bumiputera malahan bakal mencetuskan kebencian & perbalahan antara kaum. Kita lihat sendiri apa yang mereka katakan?:

ALL MALAYSIAN MUST KNOW THAT LAST TIME GARDENIA BUYS FLOUR FROM FEDERAL FLOUR MILL(FMM). RECENTLY GARDENIA WAS ACQUIRED BY BERNAS AND THE FIRST THING THEY DO IS THEY STOP BUYING FLOUR FROM FFM BECAUSE FFM BELONGS TO ROBERT KUOK. NOW, YOU ALL KNOW WHY ROBERT KUOK NEEDS TO LAUNCH THE MASSIMO BREAD. MALAYS IS TAKING OVER OUR (THE CHINESE BUSINESSMAN) PROPERTY. THIS BUMI, THEY CAN’T TAKE AWAY PEOPLE’S BUSINESS THEY WILL TAKE AWAY PEOPLE’S BIG CUSTOMER. DO THEY REALLY HATE THE CHINESE BUSINESSMEN SO MUCH? PLEASE FORWARD THIS MESSAGE TO ALL THE MALAYSIAN CHINESE. USE THE UNITED STRENGTH OF CHINESE TO SEND GARDENIA TO HOLLAND (MAKSUDNYA BOIKOT GARDENIA).

kenyataan dalam facebook mereka.

massimo vs gardenia

Terjemahan:

23 NOVEMBER 2011
11:28PM BUTTER LAUMEREKA DENGKI DENGAN KEJAYAAN ORANG LAIN. APA BEZANYA ORANG MELAYU DENGAN PENCURI?

24 NOVEMBER 2011
1:37AM DESMOND TEE DESMONDPERGI MATI MELAYU BABI! TAK ADA KELEBIHAN! JADI MEREKA MENCURI!! ORANG MELAYU LOWCLASS!!

2:49PM BECKY WONGTANPA ORANG CINA YANG MEMBANTU ORANG MELAYU, BOLEH KE MEREKA HIDUP SAMPAI SEKARANG? AMBIL BALIK DUIT YANG PERNAH KITA BAGI, SEMUA BABI-BABI INI TAK KAN MAMPU BUAT APA-APA. TAK LAMA LAGI MEREKA AKAN TAHU AKIBATNYA. MANA ADA 1 MALAYSIA, SEMUANYA TIPU! MEREKA SURUH TOLAK DISKRIMINASI KAUM TAPI MEREKA YANG MENGAMALKANNYA??

5:14PM STEVEN LONGMATILAH MELAYU BABI GEMUK MAK DIA!!

————————————————-

AMACAM??? SENTAP ??….TERSERAH KORANG NAK TERIMA DENGAN CARA BAGAIMANA PERKARA NI

 

TINGGALKAN KOMEN DI BAWAH DAN JANGAN LUPA SHARE:

4 Comments to “Isu Boikot Produk Melayu – Roti Gardenia VS Roti Massimo”

 1. ibnurusydi says:

  Setahu aku yang makan babi ni orang-orang cina, orang Melayu tak makan babi, Orang cina mana peduli halal, haram, duit judi ke? duit menang loteri ke buat bisnes……………..

 2. oldtrafford says:

  sedap ke roti masimo tu.. x pernah rasa pun..

 3. pakcik_abu says:

  Saya telah baca flyer boikot MASSIMO dari seorang kawan. Faktanya ialah tepung cap SAUH & BLUE KEY menggunakan peluntur ” BENZOYL PEROXIDE” yang akan meyebabkan rakyat MALAYSIA ( MELAYU, INDIA, CHINA DAN BENGGALI ) mendapat penyakit kronik. Kita sebagai rakyat tak boleh ditipu untuk mengaut keuntungan sesetengah pihak dan bukan kerana BERNAS yang menguasai GARDENIA SALES & SERVICES tidak mahu membeli tepung dari FFM kepunyaan Tan Seri Robert Kuok yang menjadi masalah. Elakkan dari menjamu selera di kedai mamak kerana roti canai menggunakan tepung “BLUE KEY” kerana murah.

 4. Raja Car Ree says:

  bukan saja tepung guna peluntur tu. gula juga. sebab tu kerajaan buat kempen kurangkan gula. naikkan harga gula. warna gula yg sebenar bukan putih tapi warna perang. gula perang tu gula yg asal la.

Leave your comment here: