Gaji Minimum Swasta RM900 Dan RM800 | NescafeAis.Com

.

Gaji Minimum Swasta RM900 Dan RM800

May 1st, 2012 6 Comments .
.

Kadar gaji minimum swasta bagi Semenanjung Malaysia ditetapkan RM900 sebulan (RM4.33 sejam), manakala bagi Sarawak, Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan sebanyak RM800 sebulan (RM3.85 sejam), kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Datuk Seri Najib berkata, gaji minimum itu akan meliputi pekerja dalam semua sektor ekonomi di seluruh negara, kecuali perkhidmatan domestik, yakni pembantu rumah, tukang kebun dan sebagainya.

“Tarikh mula kuat kuasa pelaksanaan gaji minimum ialah enam bulan daripada tarikh Perintah Gaji Minimum diwartakan,” katanya semasa berucap pada majlis Pengumuman Gaji Minimum Sektor Swasta di sini hari ini.

Pengumuman gaji minimum swasta itu juga sempena sambutan Hari Pekerja yang akan disambut esok dan sebagai hadiah istimewa daripada Kerajaan Persekutuan kepada seluruh warga pekerja.

Najib berkata, kerajaan turut menyediakan mekanisme pelaksanaan supaya penetapan gaji minimum itu tidak membebankan majikan dan tidak merugikan para pekerja dengan membenarkan penyerapan sebahagian elaun atau bayaran tunai tetap dalam perkiraan gaji minimum.

Bagaimanapun, katanya untuk memberi ruang dan peluang kepada majikan kecil membuat persediaan, tempoh kuat kuasa bagi kategori itu ialah 12 bulan daripada tarikh Perintah Gaji Minimum diwartakan.

Perdana Menteri berkata, pengecualian 12 bulan itu tidak meliputi kepada firma profesional seperti klinik-klinik pergigian dan perubatan; firma guaman; firma arkitek; firma juru perunding dan sebagainya; walaupun mereka mempunyai bilangan pekerja lima atau kurang; mereka perlu mematuhi gaji minimum ini dalam masa enam bulan.

“Pemberian tempoh masa yang mencukupi ini adalah supaya majikan dapat membuat persediaan secukupnya bagi menstrukturkan semula gaji pekerja dan operasi perniagaan masing-masing.

“Kerajaan juga menyediakan mekanisme pelaksanaan yang fleksibel supaya majikan yang benar-benar tidak dapat melaksanakan gaji minimum boleh memohon pelanjutan tempoh peralihan,” katanya.
Jelas Najib lagi kerajaan menyedari dan amat prihatin terhadap tuntutan para pekerja supaya gaji minimum ditetapkan pada RM1,200 hingga RM1,500.

Namun untuk permulaan, katanya sebagaimana syor Majlis Perundingan Gaji Negara (MPGN) dan kajian Bank Dunia, gaji minimum tidak boleh ditetapkan terlalu tinggi.

“Sekiranya gaji minimum swasta ditetapkan melebihi tahap RM900 (yakni gaji pokok) kesannya dijangka menjejaskan ekonomi, pasaran buruh dan kemasukan pelaburan asing.

“Jika perkara itu berlaku, industri tidak boleh beroperasi sewajarnya dan dikhuatiri ramai pekerja akan kehilangan pekerjaan. Kerajaan tidak boleh membiarkan perkara ini berlaku, kerana ini akan menjejaskan kebajikan pekerja dan kepentingan nasional,” katanya.

Najib berkata, kerajaan juga sedar, bahawa menetapkan kadar gaji minimum yang berbeza antara Semenanjung dengan Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan akan mendedahkan kepada tohmahan bahawa Kerajaan Persekutuan menganaktirikan pekerja di negeri dan wilayah tersebut.

“Perbezaan gaji antara dua wilayah ini terpaksa dilakukan kerana perbezaan struktur upah dan kos sara hidup yang ketara,” katanya.
Namun begitu, beliau berkata untuk tempoh dua atau tiga tahun akan datang, kerajaan berharap kadar gaji minimum bagi negeri-negeri tersebut dapat diselaraskan dengan kadar gaji minimum di Semenanjung Malaysia.

Kadar gaji minimum yang ditetapkan tersebut tidak akan kekal statik, ia akan dikaji semula dari semasa ke semasa sejajar dengan kemampuan, produktiviti dan daya saing negara, jelas beliau.

Pada pembentangan Bajet 2011, Perdana Menteri mengumumkan penubuhan MPGN sebagai platform utama dalam penetapan upah, termasuk menentukan kadar dan mekanisme pelaksanaan gaji minimum di negara ini.

Susulan itu, Kementerian Sumber Manusia bersama rakan tripartite telah merangka dan menggubal perundangan yang berkaitan.

Hasilnya, Akta Majlis Perundingan Gaji Negara 2011 telah digubal dan diluluskan oleh Parlimen pada sesi Jun/Julai 2011, kemudian akta diwartakan pada 15 Sept dan seterusnya, MPGN telah ditubuhkan pada 28 Sept.

 

TINGGALKAN KOMEN DI BAWAH DAN JANGAN LUPA SHARE:

6 Comments to “Gaji Minimum Swasta RM900 Dan RM800”

 1. Old-Trafford says:

  buat OT 3-4 jam boleh cukup 1000 tiap2 bulan.

 2. Saya says:

  tu gaji minimum utk daily pay kan? camana pl dgn yg monthly pay cam executive? xadil wei, bayangkan kalau gaji hari naik 2 kali ganda sampai tambahan RM400, gaji executive paling pun naik RM150. adil ka bgtu? bagus xpayah sekolah tinggi2, dahla kena bayar pinjaman pendidikan lagi. kan bagus kalau tetapkan level, terpelihara la juga kita2 ni yg belajar susah2 supaya dapat lebih jg.

 3. syedhassan says:

  kerjaan dah umumkan yang gaji untuk tukang kebun sekolah (swasta) akn naik (Rm 900 )tapi kenape gaji sya tetap Rm 540 untuk bulan January ni??? tak naik pun

 4. lukhman says:

  knapa gaji di smenanjung x sma dgan srawak…?mana adil mcm tu?org sarawak pun rakyat malaysia juga….

 5. lukhman says:

  gaji lum naik lagi rm800…..di mana nk buat komplain psal gaji yek?hari tu dah pergi labour office,dh pggil mjikan jgak tpi majikan mintak tulis surat untuk politeknik mntak naikkan harga tender

 6. fadila says:

  sy pelepasan diploma in nursing dan skrg sy berkje di sebuah klinik swasta dan sy berkrja selama 6jam sehri..,majikan sy byr gji sebanyak rm670 dan potong 30%.jd gji sy skrg hnyalah rm470..,sudah 2blan sy brkrja tp gji sy msih kne potong 30%..sapa bila baru sy dpt gji penuh?mcmne sy nk byr ptptn kalu gji sy rm470…

Leave your comment here: