Church Of Nativity : Bila Paderi – Paderi Bergaduh Dalam Gereja | NescafeAis.Com


.

Church Of Nativity : Bila Paderi – Paderi Bergaduh Dalam Gereja

December 29th, 2011 2 Comments .
.

churc

Church Of Nativity di Baitul Laham (baca di sini untuk lebih lanjut mengenai Church Of Nativity)  dikongsi 3 mazhab Kristian. Ketiga-tiga Mazhab ini menganggap mazhab merekalah yang  paling terbaik dan paling layak untuk menjaga gereja suci kelahiran Jesus ini. Untuk mengelakkan perbalahan, paderi-paderi berlainan mazhab ini diberi kawasan tersendiri. Paderi Armenian tak boleh masuk kawasan paderi Greek dan vice versa,dan begitulah sebaliknya.

Selepas upacara sambutan krismas gereja dibersihkan oleh paderi-paderi dari mazhab Greek Ortodoks dan Armenian Apostolic. Namum seorang paderi Armenia menuduh PENYAPU paderi Greek memasuki kawasan mereka. Ini dilihat sebagai melanggar kawasan kawalan Armenian Apostolic. Maka berlakulah pergaduhan besar dan penyapu lantai dijadikan senjata.

Sumber:blogserius

church

chur

 

TINGGALKAN KOMEN DI BAWAH DAN JANGAN LUPA SHARE:

2 Comments to “Church Of Nativity : Bila Paderi – Paderi Bergaduh Dalam Gereja”

  1. oldtrafford says:

    pernah baca kat mn ntah,
    paderi x boleh marah2..

  2. Gajah Depan mata says:

    Tipu, sapa kata individu yg bergaduh dlm gambar tu paderi-paderi ? ingat klu dlm sebuah surau semua org adalah IMAM ker ? klu penulis tidak pernah menganut agama Kristian dan tak tahu individu yg bertugas dlm gereja maka tak perlulah membuat tuduhan sedemikian. Kebanyakan individu dlm gambar tersebut adalah petugas gereja seperti Altar Boys atau pekerja amal gereja dan bukan kesemuanya paderi.. urusan agama lain tak perlulah disentuh kerana urusan agama sendiripun masih lagi bercelaru dan bertelagah pengikutnya…

Leave your comment here: